Virágzó Tárnokért Egyesület
Virágzó Tárnokért Egyesület
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
vélemények
Fórumok : vélemények : Vizitdíj kampány és a valóság Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
Doki

2008.02.24. 07:40 -

A vizitdíjról a háziorvos szemével.

Kezembe került az Otthon Tárnokon című újság legújabb száma ahol is tisztelt  fogorvos kollégám ír a Népszavazásról és a vizitdíjról:A Népszavazásról ,egészségügyi reformokról az orvos szemével címmel. No már a cím sincs tejesen renden mert akkor  a fogorvos  szemével lenne a címe.

Ezt azért fontos kicsit kielemezni itt ,mi is a különbség.Nem az orvos  és a fogorvos szakmabeli különbségről van szó hanem  vállalkozó fogorvos és háziorvos finanszírozása és napi beteglétszáma közti különbségről ,na de erről majd később.

A cikk elején azonnal nem értettem valamit azt írja”a FIDESZ által kezdeményezett szociális népszavazás” ezt nem igazán értem de még elfogadható. Majd azt boncolgatja kedves kolléganő ,hogy bizonyos népesség csoportokat  a kormányzat  egymásra uszít pl beteget az orvossal stb.Nem tudom Ő az elmúlt közel 8-10 évben hol élt mert ezek szerint nem Magyarországon,bár ha jól emlékszem hasonló kampány folyt Tárnokon az Önkormányzati választások idején mind az utcán mind a jobbítani. hu-n. Na jó ezek már olyan régen történtek.A következő sorokban  szó esik az egészségügyi dolgozók  alul finanszírozásáról,az orvosok ellehetetlenítésről,balkáni fizetésekről,az orvos beteg kapcsolat ellehetetlenítéséről. Hát kérem ez nem mostani dolog. Évek óta balkáni vagy még annál is rosszabb körülmények között dolgoznak kollégáink a kórházakban és sok helyen a rendelőkben is,nevetséges  bérekért és ügyeleti  díjjakért. Nem történt különösebb emelés a finanszírozásban 1998-2002 között sem csak csökkentették a kormányváltás után ha jól emlékszem kb. 10 FT-tal a kártyapont pénzünket ,amit 3 évig így is hagytak,csak 2001 októberében érte el ismét a korábbi 1998-as szintet,elvették a szakmai szorzóinkat ,ami addig ,ha az ember képezte magát plusz pénzt hozott .

Ezt a választási ciklust úgy nyerte meg az akkori Polgári kormány hogy a több biztosítós rendszert tűzte zászlajára ,majd  KHT-ként és egyéb vállalkozásként képzelte  el részben az egészségügyi rendszer további működését. Most ugyan ez az oldal szociális Népszavazást tartat néhány milliárd Ft költséggel a vizitdíj,tandíj,kórházi napidíj ellen és élesen támadja,igen demagóg módon a több biztosítós  elképzeléseket és törvényt. Hm. Még egy gondolat:Orvos hiány már évek óta van.

De térjünk a lényegre ,a vizitdíj melyet tisztelt Kollégám erősen kritizál,azt írja : a „kormány szerint ennek  megszűntetése súlyos bevétel kiesést okoz majd az orvosoknak,Orvosként nekem az a véleményem hogy ez porhintés”.No kérem a kolléganő vagy nem tagja  Magyar Orvosi Kamarának,vagy nem olvassa ,hallgatja dr Éger István nyilatkozatait. Még a kamarai elnökünk is azt nyilatkozta hogy ez a pénz hiányozni fog erősen a háziorvosoknak,és ő csak  a beszedés módjával nem ért egyet. No töröljük ki a port a szemekből :Azt írja a 300 Ft-nak csak a fele marad meg a többi adó és járulék formájában visszakerül az államhoz(el  sem hiszem ,hogy Ő is vállalkozó).Tisztázzunk valamit ,a háziorvosok finanszírozása több részből tevődik össze ,az OEP-től  kapjuk a BASIS pénzt és a KÁRTYAPONT pénzt,plusz vannak az egyéb bevételek Pl:jogosítvány díj,fegyvertartási engedély  díj,  VIZITDÍJ!!!!  Ez mind összeadódik ,egy hónapban ez a havi bevétel. Oszt vannak a kiadások:fizetések +járulékaik!!!!!,iparűzési adó,közüzemidíj,gyógyszerek,kötszerek,orvosi eszközök,számítástechnikai, nyomtató   kiadások,festék,papír,beutaló stb. Ami marad az a haszon ez után fizetjük a TÁNY-át azaz a Társasági nyereség adót. Ezek alapján ha a 18% -os  TÁNY-át  fizetem be 300 Ft-ból  246 Ft még mindig megmarad. Ha feltudok ebből a pénzből még egy  nővért venni ,vagy emelem a fizetéseket,akkor természetesen nőnek a járulékai. De ha ugyanennyi pénzt az OEP-től kapnék pluszba akkor is a fenti helyzet állna elő. Na ennyit arról a valótlanságról ,hogy csak a fele marad nálunk. Nem értem a kolléganő hova jár orvoshoz,nálam alig 10 másodperc , vagy még az sem,többlet idő  a számla. Mindössze  még 2 db nyomtatót kellett a 2 számítógépre feltelepíteni,1-1 nyomtatón jönnek a receptek,1-1 nyomtatón a beutalók és a számlák. Iszonyú összegbe került a Samsung laser nyomtató 35000 Ft volt. A háziorvos nem kell,hogy kinyomtassa a beavatkozásokat,a szakrendelésen eddig is írták. De beszéljünk  a pénzről is ami kollégám szerint jelentéktelen. Nem vagyok fogorvos de úgy tudom egy rendelésen a fogorvosnál napi max 15 beteg jelenhet meg ami  legjobb esetben  is 4500 Ft,havi (20 nappal számolva) 90000 Ft.(jelentéktelen összeg nem számít??).De a háziorvosnál ugye van  napi 50-70 beteg ebből  nem kell fizessen vizitdíjat  max.: 10 beteg azaz  kb .napi 50 beteg

fizet (300-600 Ft,de számoljunk 300 –zal),az akkor napi 15000 Ft ezt ha megszorozzuk 20 nappal  akkor 300000 Ft jön ki havonta ,ami szerintem már egy vállalkozásban sem jelentéktelen összeg,megjegyzem a 90000 /hó sem.

Néhány szó a beteg létszámról mert azt mondják nem változott. Novemberben kaptunk egy OEP ellenőrzést mely 2007 februártól –szeptemberig vizsgálta a vizitdíj beszedésünket . Ennek során  néztük meg a havonta megjelenő betegek létszámát. Nekem pl : kb 250 megjelenéssel kevesebb volt szeptemberre  mint februárban és ennek legfőképp  nem  a kellemes szeptemberi idő volt az oka ,hiszen hónapok óta észleltük hogy a korábban havonta 8-10 –szer  is megjelenő páciensek,most már csak havonta jönnek. Úgy gondolom ,hogy ne írogasson  olyan ember a vizitdíj hátrányiról ,aki az előnyeivel sincs tisztába,és tisztán csak politikai okok vezetik ezen az úton. A valótlanságok  felelőtlen megjelentetésének  meg kellene már szűnnie. Dr Zsigmond Réka cikke a vizitdíjról,nem egyéb mint pártja valótlan és demagóg véleményének továbbadása az olvasók felé. Ez megtévesztő és helytelen.

Én még nem tudom elmegyek e szavazni,de ha elmegyek akkor NEM-mel  fogok szavazni. Gondolom a fentiekből látják minden okom megvan rá.

Ha nem lesz vizitdíj,eggyel kevesebb nővérrel fogok dolgozni,azaz egy embernek nem tudok munkát adni,és emellett valóban az adminisztráció mennyisége marad --a napi orvoshoz járók is visszatérnek újra—a várakozási idő jelentősen nőni fog.

Lengyel orvos kollégáink éppen most tüntettek a vizitdíj bevezetéséért. Az Eu országainak 90%-ban van vizitdíj,(kivétel az Egyesült Királyság és Málta ,Szlovákiában ugyan megszűnt,de újra be akarják vezetni)mi állítólag az Eu-ba  tartunk,de semmit nem akarunk bevezetni ami ott már működik.

 

2008.02.23.                                                                                       dr Bánovics István

Doki Előzmény | 2008.02.28. 23:32 - #2

Pontosítosítottam a számokat és időpontokat  akorábbi finanszirozás adatainál,egyúttal elnézést a korábbi téves adatokért!Doki

A vizitdíjról a háziorvos szemével

Kezembe került az Otthon Tárnokon című újság legújabb száma, amelyben tisztelt  fogorvos kollégám ír egy cikket a Népszavazásról, egészségügyi reformokról az orvos szemével címmel. No már a cím sincs teljesen rendben, mert a „fogorvos szemével” lenne helyes a címe. Ezt azért fontos kicsit kielemezni, hogy megvilágítsam a különbséget. Nem az orvos és a fogorvos szakmabeli különbségről van szó, hanem a vállalkozó fogorvos és háziorvos finanszírozása és napi beteglétszáma közti különbségről, na de erről majd később.

A cikk elején „a Fidesz által kezdeményezett szociális népszavazás” kifejezést nem igazán értem, de még elfogadható. Majd azt boncolgatja a kedves kolléganő, hogy bizonyos népesség csoportokat a kormányzat egymásra uszít, pl. beteget az orvossal stb. Nem tudom, hol élt Ő az elmúlt közel 8-10 évben, mert ezek szerint nem Magyarországon, bár ha jól emlékszem hasonló kampány folyt Tárnokon az önkormányzati választások idején, mind az utcán, mind a Jobbítani. hu Fórumon. Na jó, ezek már olyan régen történtek. A következő sorokban szó esik az egészségügyi dolgozók alulfinanszírozásáról, az orvosok ellehetetlenítésről, balkáni fizetésekről, az orvos-beteg bizalomra épülő kapcsolatának megingatásáról, „aljas politikai érdekből”. Hát kérem, nem mostani dolog, hogy évek óta balkáni vagy még annál is rosszabb körülmények között dolgoznak kollégáink a kórházakban és sok helyen a rendelőkben is, nevetséges bérekért és ügyeleti díjakért. Nem történt különösebb emelés a finanszírozásban 1998 és 2002 között, a polgári kormány idején sem, sőt győzelmük után csökkentették – ha jól emlékszem kb. 10 Ft-tal – a kártyapont pénzünket, amit kb 1/2 évig így is hagytak, csak 2000 január hóra érte el ismét az 1998 júliusi szintet,ez aztán így is maradt 2001 januárig; elvették a szakmai szorzóinkat, amely addig, ha az ember képezte magát, plusz pénzt hozott.Ezt a választási ciklust úgy nyerte meg az akkori polgári kormány, hogy a több biztosítós rendszert tűzte zászlajára, majd részben Kht.-ként és egyéb vállalkozásként képzelte el az egészségügyi rendszer további működését. Most pedig ez az oldal szociális népszavazást tartat néhány milliárd Ft költséggel a vizitdíj, tandíj, kórházi napidíj ellen, és élesen támadja, igen demagóg módon, a több biztosítós elképzeléseket és törvényt. Hm. Még egy gondolat: orvoshiány már évek óta van.

De térjünk a lényegre! A vizitdíjról, amelyet tisztelt Kollégám erősen kritizál, ezt írja:  „Az MSZP azt mondja, hogy ennek megszüntetése súlyos bevételkiesést okoz majd az orvosoknak és kritikus helyzetbe kerülhet az ellátás. Orvosként nekem az a véleményem hogy ez porhintés”. No kérem, a kolléganő vagy nem tagja a Magyar Orvosi Kamarának, vagy nem olvassa, hallgatja dr. Éger István nyilatkozatait. Még a kamarai elnökünk is azt nyilatkozta, hogy ez a pénz erősen hiányozni fog a háziorvosoknak, és ő csak a beszedés módjával nem ért egyet. No töröljük ki a port a szemekből! Azt írja, hogy a 300 Ft-nak csak a fele marad meg, a többi adó és járulék formájába

n visszakerül az államhoz (el sem hiszem, hogy Ő is vállalkozó). Tisztázzunk valamit! A háziorvosok finanszírozása több részből tevődik össze. Az OEP-től  kapjuk a BASIS pénzt és a KÁRTYAPONT pénzt, plusz vannak az egyéb bevételek, pl. jogosítványdíj, fegyvertartási engedély  díj,  VIZITDÍJ!!!  Ezek összege adja ki a havi bevételt. Oszt vannak a kiadások: fizetések+járulékaik!!!, iparűzési adó, közüzemi díj, gyógyszerek, kötszerek, orvosi eszközök, számítástechnikai kiadások (nyomtató, festék, papír, beutaló, stb.). Ami marad, az a haszon, ez után fizetjük a TÁNY-át, azaz a Társasági nyereségadót. Ezek alapján, ha a 18% -os  TÁNY-át  fizetem be, 300 Ft-ból  246 Ft még mindig megmarad. Ha fel tudok ebből a pénzből még egy nővért venni, vagy emelem a fizetéseket, akkor természetesen nőnek a járulékai. De ha ugyanennyi pénzt az OEP-től kapnék pluszba, akkor is a fenti helyzet állna elő. Na ennyit arról a valótlanságról, hogy csak a fele marad nálunk.

Nem tudom, a kolléganő hova jár orvoshoz, de nálam alig 10 másodperc többletidő a számla kiadása, vagy még annyi sem. Mindössze még 2 db nyomtatót kellett a 2 számítógépre feltelepíteni, 1-1 nyomtatón jönnek a receptek, 1-1 nyomtatón a beutalók és a számlák. Iszonyú összegbe került a Samsung-lézernyomtató, 35 000 Ft volt! A háziorvosnak nem kell  kinyomtatnia a beavatkozásokat, a szakrendelésen eddig is írták.

De beszéljünk a pénzről is, ami kollégám szerint jelentéktelen. Nem vagyok fogorvos, de úgy tudom egy rendelésen a fogorvosnál naponta maximum 15 beteg jelenhet meg, amely a  legjobb esetben  is  4500 Ft-ot jelent,  havonta pedig (20 nappal számolva) 90 000 Ft-ot. (Jelentéktelen összeg, nem számít???) A háziorvosnál naponta 50-70 beteg jelenik meg, ebből maximum 10 betegnek  nem kell fizetnie vizitdíjat, azaz  kb. naponta 50 beteg fizet (300-600 Ft-ot, de számoljunk csak 300 Ft-tal), amely napi 15 000 Ft-ot tesz ki.  20 napra számítva havi    300 000 Ft bevétellel lehet számolni, amely szerintem már egy vállalkozásban sem jelentéktelen összeg, megjegyzem a 90 000 Ft /hó sem.

Néhány szó a betegek létszámáról, mert azt mondják, nem változott. Novemberben kaptunk egy OEP ellenőrzést, amely 2007 februárjától szeptemberig vizsgálta a vizitdíj beszedésünket.  Ennek során néztük meg a havonta megjelenő betegek létszámát. Nálam kb. 250-nel kevesebben jelentek meg szeptemberben, mint februárban. Ennek legfőképp nem  a kellemes szeptemberi idő volt az oka, hiszen hónapok óta észleltük, hogy a korábban havonta 8-10-szer  is megjelenő páciensek, most már csak egyszer jönnek. Úgy gondolom, ne írogasson olyan ember a vizitdíj hátrányiról, aki az előnyeivel sincs tisztában, és csupán csak politikai okok vezetik ezen az úton. A valótlanságok felelőtlen megjelentetésének meg kellene már szűnnie. Dr. Zsigmond Réka cikke a vizitdíjról nem egyéb, mint pártja valótlan és demagóg véleményének továbbadása az olvasók felé. Ez megtévesztő és helytelen.

Még nem tudom, elmegyek-e szavazni, de ha elmegyek, akkor a NEM mellé teszem a voksom. Gondolom, a fentiekből látják, minden okom megvan rá.

Mi lesz, ha eltörlik a vizitdíjat? Eggyel kevesebb nővérrel fogok dolgozni, azaz egy embernek nem tudok munkát adni. Az adminisztráció mennyisége megmarad – a napi orvoshoz járók is visszatérnek újra –, tehát a várakozási idő jelentősen nőni fog.

Lengyel orvos kollégáink éppen most tüntettek a vizitdíj bevezetéséért. Az EU országainak 90%-ában van vizitdíj (kivétel az Egyesült Királyság és Málta), Szlovákiában ugyan megszűnt, de újra be akarják vezetni.  Mi állítólag az Európai Unióba tartunk, de semmit nem akarunk bevezetni, ami ott már jól működik.                                                                                      

Dr. Bánovics István

Tárnok, 2008-02-28


Doki Előzmény | 2008.02.24. 07:40 - #1

A vizitdíjról a háziorvos szemével.

Kezembe került az Otthon Tárnokon című újság legújabb száma ahol is tisztelt  fogorvos kollégám ír a Népszavazásról és a vizitdíjról:A Népszavazásról ,egészségügyi reformokról az orvos szemével címmel. No már a cím sincs tejesen renden mert akkor  a fogorvos  szemével lenne a címe.

Ezt azért fontos kicsit kielemezni itt ,mi is a különbség.Nem az orvos  és a fogorvos szakmabeli különbségről van szó hanem  vállalkozó fogorvos és háziorvos finanszírozása és napi beteglétszáma közti különbségről ,na de erről majd később.

A cikk elején azonnal nem értettem valamit azt írja”a FIDESZ által kezdeményezett szociális népszavazás” ezt nem igazán értem de még elfogadható. Majd azt boncolgatja kedves kolléganő ,hogy bizonyos népesség csoportokat  a kormányzat  egymásra uszít pl beteget az orvossal stb.Nem tudom Ő az elmúlt közel 8-10 évben hol élt mert ezek szerint nem Magyarországon,bár ha jól emlékszem hasonló kampány folyt Tárnokon az Önkormányzati választások idején mind az utcán mind a jobbítani. hu-n. Na jó ezek már olyan régen történtek.A következő sorokban  szó esik az egészségügyi dolgozók  alul finanszírozásáról,az orvosok ellehetetlenítésről,balkáni fizetésekről,az orvos beteg kapcsolat ellehetetlenítéséről. Hát kérem ez nem mostani dolog. Évek óta balkáni vagy még annál is rosszabb körülmények között dolgoznak kollégáink a kórházakban és sok helyen a rendelőkben is,nevetséges  bérekért és ügyeleti  díjjakért. Nem történt különösebb emelés a finanszírozásban 1998-2002 között sem csak csökkentették a kormányváltás után ha jól emlékszem kb. 10 FT-tal a kártyapont pénzünket ,amit 3 évig így is hagytak,csak 2001 októberében érte el ismét a korábbi 1998-as szintet,elvették a szakmai szorzóinkat ,ami addig ,ha az ember képezte magát plusz pénzt hozott .

Ezt a választási ciklust úgy nyerte meg az akkori Polgári kormány hogy a több biztosítós rendszert tűzte zászlajára ,majd  KHT-ként és egyéb vállalkozásként képzelte  el részben az egészségügyi rendszer további működését. Most ugyan ez az oldal szociális Népszavazást tartat néhány milliárd Ft költséggel a vizitdíj,tandíj,kórházi napidíj ellen és élesen támadja,igen demagóg módon a több biztosítós  elképzeléseket és törvényt. Hm. Még egy gondolat:Orvos hiány már évek óta van.

De térjünk a lényegre ,a vizitdíj melyet tisztelt Kollégám erősen kritizál,azt írja : a „kormány szerint ennek  megszűntetése súlyos bevétel kiesést okoz majd az orvosoknak,Orvosként nekem az a véleményem hogy ez porhintés”.No kérem a kolléganő vagy nem tagja  Magyar Orvosi Kamarának,vagy nem olvassa ,hallgatja dr Éger István nyilatkozatait. Még a kamarai elnökünk is azt nyilatkozta hogy ez a pénz hiányozni fog erősen a háziorvosoknak,és ő csak  a beszedés módjával nem ért egyet. No töröljük ki a port a szemekből :Azt írja a 300 Ft-nak csak a fele marad meg a többi adó és járulék formájában visszakerül az államhoz(el  sem hiszem ,hogy Ő is vállalkozó).Tisztázzunk valamit ,a háziorvosok finanszírozása több részből tevődik össze ,az OEP-től  kapjuk a BASIS pénzt és a KÁRTYAPONT pénzt,plusz vannak az egyéb bevételek Pl:jogosítvány díj,fegyvertartási engedély  díj,  VIZITDÍJ!!!!  Ez mind összeadódik ,egy hónapban ez a havi bevétel. Oszt vannak a kiadások:fizetések +járulékaik!!!!!,iparűzési adó,közüzemidíj,gyógyszerek,kötszerek,orvosi eszközök,számítástechnikai, nyomtató   kiadások,festék,papír,beutaló stb. Ami marad az a haszon ez után fizetjük a TÁNY-át azaz a Társasági nyereség adót. Ezek alapján ha a 18% -os  TÁNY-át  fizetem be 300 Ft-ból  246 Ft még mindig megmarad. Ha feltudok ebből a pénzből még egy  nővért venni ,vagy emelem a fizetéseket,akkor természetesen nőnek a járulékai. De ha ugyanennyi pénzt az OEP-től kapnék pluszba akkor is a fenti helyzet állna elő. Na ennyit arról a valótlanságról ,hogy csak a fele marad nálunk. Nem értem a kolléganő hova jár orvoshoz,nálam alig 10 másodperc , vagy még az sem,többlet idő  a számla. Mindössze  még 2 db nyomtatót kellett a 2 számítógépre feltelepíteni,1-1 nyomtatón jönnek a receptek,1-1 nyomtatón a beutalók és a számlák. Iszonyú összegbe került a Samsung laser nyomtató 35000 Ft volt. A háziorvos nem kell,hogy kinyomtassa a beavatkozásokat,a szakrendelésen eddig is írták. De beszéljünk  a pénzről is ami kollégám szerint jelentéktelen. Nem vagyok fogorvos de úgy tudom egy rendelésen a fogorvosnál napi max 15 beteg jelenhet meg ami  legjobb esetben  is 4500 Ft,havi (20 nappal számolva) 90000 Ft.(jelentéktelen összeg nem számít??).De a háziorvosnál ugye van  napi 50-70 beteg ebből  nem kell fizessen vizitdíjat  max.: 10 beteg azaz  kb .napi 50 beteg

fizet (300-600 Ft,de számoljunk 300 –zal),az akkor napi 15000 Ft ezt ha megszorozzuk 20 nappal  akkor 300000 Ft jön ki havonta ,ami szerintem már egy vállalkozásban sem jelentéktelen összeg,megjegyzem a 90000 /hó sem.

Néhány szó a beteg létszámról mert azt mondják nem változott. Novemberben kaptunk egy OEP ellenőrzést mely 2007 februártól –szeptemberig vizsgálta a vizitdíj beszedésünket . Ennek során  néztük meg a havonta megjelenő betegek létszámát. Nekem pl : kb 250 megjelenéssel kevesebb volt szeptemberre  mint februárban és ennek legfőképp  nem  a kellemes szeptemberi idő volt az oka ,hiszen hónapok óta észleltük hogy a korábban havonta 8-10 –szer  is megjelenő páciensek,most már csak havonta jönnek. Úgy gondolom ,hogy ne írogasson  olyan ember a vizitdíj hátrányiról ,aki az előnyeivel sincs tisztába,és tisztán csak politikai okok vezetik ezen az úton. A valótlanságok  felelőtlen megjelentetésének  meg kellene már szűnnie. Dr Zsigmond Réka cikke a vizitdíjról,nem egyéb mint pártja valótlan és demagóg véleményének továbbadása az olvasók felé. Ez megtévesztő és helytelen.

Én még nem tudom elmegyek e szavazni,de ha elmegyek akkor NEM-mel  fogok szavazni. Gondolom a fentiekből látják minden okom megvan rá.

Ha nem lesz vizitdíj,eggyel kevesebb nővérrel fogok dolgozni,azaz egy embernek nem tudok munkát adni,és emellett valóban az adminisztráció mennyisége marad --a napi orvoshoz járók is visszatérnek újra—a várakozási idő jelentősen nőni fog.

Lengyel orvos kollégáink éppen most tüntettek a vizitdíj bevezetéséért. Az Eu országainak 90%-ban van vizitdíj,(kivétel az Egyesült Királyság és Málta ,Szlovákiában ugyan megszűnt,de újra be akarják vezetni)mi állítólag az Eu-ba  tartunk,de semmit nem akarunk bevezetni ami ott már működik.

 

2008.02.23.                                                                                       dr Bánovics István


[2-1]

 

THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!