Virágzó Tárnokért Egyesület
Virágzó Tárnokért Egyesület
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
vélemények
Fórumok : vélemények : Új iskola Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
tarnokiforum

2008.01.02. 05:31 -
 
Bőrünkre megy a játék
 
Észrevételek a tervezett új iskoláról
 
 
Nehezen fogok hozzá írásom összeállításához, mivel információim az új iskola megépítéséről, finoman szólva, hiányosak. Amikor Szolnoki Gábor az októberben megtartott fórumon tényként közölte, hogy új iskolát szeretnének építeni a Benta melletti réten, azt hittem, hogy rosszul hallok. Nem is vettem komolyan, de amikor a Tárnokhír októberi száma néhány mondatban megerősítette ötletüket, kétségtelenné vált, a képviselő-testület elvetette a sulykot. Úgy hallottam, a tervezésre, szakértői véleményezésre, valamint a pályázat megírására már ki is fizettek több mint 12 millió Ft-ot.
 
Kerestem az erre vonatkozó képviselő-testületi határozatot, de nem találtam. Lehet, hogy a képviselő-testület ebben az ügyben nem is hozott határozatot? Akkor ebben az ügyben ki döntött? A polgármester személyesen? Talán Rozbora Andor vezetésével a településfejlesztési bizottság határozott így, majd pedig döntését követően a képviselő-testület tagjait csupán tájékoztatták? Ez utóbbit sugallja a Tárnokhír.
Talán tudatos volt a titkolódzás? Szoloszka István többször kérte a képviselő-testület és a bizottságok határozatait, a mai napig vajon miért nem kapta meg?
 
Az új iskola tervezett helyszíne a 013/46 hrsz.-ú réten lesz, a Nokia-torony közelében. Ma Molnár József lakása és telephelye mellett, egy keskeny földúton lehet megközelíteni. Ott van az önkormányzatnak mintegy 8 ha ingatlana. Ezen a területen van a „Sportcentrum”, valamint a mellette fekvő területhez fűződik néhány tárnoki személy telekalakítási elképzelése is.
 
A teljes terület árvíz- és belvízveszélyes helyen van, amely a Benta-patak legfontosabb és legnagyobb árvízi tározója. Szüksége is van rá a községnek, hiszen a várhatóan egyre gyakoribb és hevesebben lezúduló csapadéktól csak ennek segítségével védhetők meg a Benta két oldalán a mély területre épült lakóházak.
 Fel lehet ugyan tölteni az iskola megépítéséhez szükséges 1,5-2 ha területet, amelyhez véleményem szerint átlagosan 1-1,5 m töltés kell, de kérdés, hogy mikor lehet majd arra biztonsággal épületet, aszfaltozott felületeket, utakat építeni? Természetesen építészetileg mindent meg lehet oldani, de milyen áron? A jobb megközelítés érdekében pedig feltétlenül meg kell építeni a Vereckei utat a Dózsa György úttól legalább a Hazatérők útjáig, a Fő utcát a Kissor folytatásában a Vereckei útig, az Iskola utcát a Berki útig, valamint egy Benta-hidat is a Nyáricskánál, különben a Benta-patak jobb partján álló településrészről csak nagy kerülővel lehet majd megközelíthető az új iskolát.
 
A tervezett iskolaépület távol esik Tárnokliget mai központjától, az állomástól, az üzletektől, óvodáktól, egészségháztól, a műfüves pályától, valamint a ligeti lakóépületek nagy részétől is. Egyszóval megközelítése minden szempontból körülményesebbé válik.
 
Az iskola felett ott áll majd egy mobil átjátszó állomás, a Nokia-torony. Igaz, létesítésekor a beruházók hivatalosan is dokumentálták, hogy a sugárzás azon a helyen emberre veszélyes hatással nem lehet, hiszen több száz méterre van a lakóépületekről. Mi lesz, ha mellé építünk egy iskolát, netán egy kulturális központot? Mi lesz, ha a torony az igények fejlődésével egy nagyobb vagy más típusú sugárzást bocsát ki, esetleg rátelepül még egy vagy több átjátszó? Értesülünk-e róla? Ma mindannyian egyre jobban félünk a nem vagy alig érzékelhető környezeti károsításokról, de természetesen még jobban féltjük gyermekeinket Tudja-e vajon a Nokia, hogy a közelében épületeket terveznek, amelyek tele lesznek vasszerkezetekkel?
 
Mi lesz a felújított Rákóczi úti és a felújítás előtt álló Iskola utcai iskolákkal? Egy könnyedén kiejtett mondattal azt a választ kaptam, hogy majd eladjuk őket. Úgy tudom, a vagyonértékelés már meg is történt. A kettőt együtt, úgy hallottam, kb. 700 millió Ft értékre becsülték. Ki fogja megvenni? Ki vesz ma iskolaépületet pont Tárnokon? Azt is hallottam, az érdi szakmunkásképző települ ide, mert állítólag Érd önkormányzata meg szeretne szabadulni tőle. Vajon Érd fizetni fog ezért? Talán meg fogja venni?... Amennyiben nem, akkor ki? ……………………….
 
Úgy hallottam, az új iskola beruházási költségét 1,2 milliárd Ft-ra kalkulálták, amelyet EU támogatással valósítanának meg. A megépítésre kiírt EU pályázat maximális összege 500 millió Ft lehet, amelyből az önkormányzatnak 10% önrészt (50 millió Ft) kell vállalnia. Az 500 millió Ft feletti költséget (700 millió Ft) pedig teljes egészében az önkormányzatnak kell biztosítania. Tehát az új iskola önkormányzati önrésze 750 millió Ft lenne, ha a beruházás a tervezett költségen belül marad, és időben átadásra is kerül úgy, hogy megfelel az EU által elfogadott követelményeknek és a szigorú elszámolásnak.
 
Tudott, hogy az EU támogatással létesült beruházások utófinanszírozással valósulhatnak meg, tehát a hivatalos átadásig minden költséget önkormányzatunknak kell majd állnia. Természetesen a bankok segíthetnek majd a finanszírozásban, de kőkemény feltételekkel, hiszen a beruházás megvalósulása végleges költségeinek alakulása, esetleg elhúzódása kockázatokat rejt. Ez azt is jelenti, hogy az építés során az 1,2 milliárd Ft-nak rendelkezésre kell állnia, amelynek támogatott részét (450 millió Ft) később, általában hosszú szakértői és pénzügyi procedúra után kapjuk csak meg.
 
Remélem, a döntéshozók nem felejtették el, hogy jelentős összegeket kell majd fordítani a község csatornázására, az ár- és belvízvédelem további kiépítésére, a csapadékvíz elvezetésére, valamint a falusi óvoda felújítására. Remélem azt sem hagyják figyelmen kívül, hogy elkötelezték magukat egy szociális bérlakás megépítésére a Hazatérők útján. Ennek az önrészét, 50 millió Ft-ot, szintén banki hitelből kívánják finanszírozni, amelyhez még 3 db, legalább 30 millió Ft értékű önkormányzati telekkel járul hozzá községünk lakossága.
 
Nem láttam, nem tudom, mit foglal magába az új létesítmény terve, pedig már a tervezés nyár közepe óta folyik, s a pályázatot rövidesen be is kell majd adni. Vagy talán már be is adták? A polgármester úr által sokat hangoztatott nyilvánosság szerint Tárnok lakossága megérdemelte volna, hogy legalább a létesítmény paramétereit leközöljék a Tárnokhírben, és az oly sok hangzatos fórum mellett e mindannyiunkat érintő, bőrünkre menő dolog is            megérdemelt volna legalább egy fórumot.
 
Nem titkolom, én ezzel a döntéssel nem értek egyet, mi több, kalandor határozatnak tartom. Mi lett volna ennek az alternatívája?
A Rákóczi úti alsó tagozatos 8 tantermes iskola, a hozzá kapcsolódó létesítményekkel, rendben van. Terveztük továbbá az Iskola utcai felső tagozatos 8 tantermes iskola felújítását, egy emeletráépítést, ahol újabb 8 tanterem kialakítására lett volna lehetőség. A tervben szerepelt egy új ebédlő és egy új konyha is. A kiviteli tervek 2006 tavaszára elkészültek. A terv az akkori árakon bruttó 350 millió Ft költséggel számolt, amelyből akkor még 15 % lett volna az önrész. Az általunk tervezett elképzelés szerint a jelenlegi helyen 24 tanterem állna a község rendelkezésére. Úgy hallottam, az új iskolában is 24 tanterem lesz!
A beruházás természetesen új tornaterem megépítésével nem kalkulált, amit saját erőből, ép ésszel felvállalni ma sem lehet. Megvalósításának és működtetésének költségeit a nálunk jóval nagyobb érdi önkormányzat sem tudja költségvetéséből fedezni. Amennyiben figyelembe vesszük az inflációt, valamint néhány új kiegészítő felújítást, a termek felszerelését, stb. az EU által finanszírozott 500 millió Ft-os összegbe ma is beleférnénk, és a legújabb feltételek szerint 10 %-os, azaz 50 millió Ft önkormányzati önrésszel meg lehetne teremteni, nem pedig 750 millióval! Azt hiszem önkormányzatunknak soha ilyen kedvező lehetősége nem volt, és nem lesz!
 
Nyilván, valamilyen szálon az új iskola építése összefügg az önkormányzat 1,5 milliárd Ft-os kötvény tervezett kibocsátásával (20 éves lejáratú kölcsönnel), hiszen a meglévő iskolaépületek sikertelen értékesítése esetén hozzá kell majd nyúlni. Remélem, a döntéshozók átérzik annak a súlyát, hogy a fenti kölcsönt kőkeményen vissza kell majd fizetni a kötvényt finanszírozó banknak kamatos kamataival együtt, nekünk, a lakosságnak. Véleményem szerint ez a visszafizetés, a törlesztés időszakában legalább évente 200 millió Ft-tal meg fogja terhelni költségvetésünket! Én ebbe nem mertem volna belevinni az általam vezetett képviselő-testületet, de azt hiszem, nem is tudtam volna.
 
Úgy gondolom, ez a felelőtlen, átgondolatlan beruházás párját ritkítja, amelynek beláthatatlan következményei a lakosságot fogják sújtani.
 
Ezek után már kérdezni is csak óvatosan merek: Mikor és hol láthatnánk az építési terveket? Meg lehet-e tekinteni a pályázatot? Mi lesz, ha nem nyerünk a pályázaton? Mire akarja/fogja/tervezi költeni a képviselő-testület az 1,5 milliárd Ft-ot? Mi lesz, ha a bankok, kellő biztosíték hiányában nem folyósítják a kért összeget? 
 
Dr. Gergely István
 
 
 
 
 
 
   
 

tarnokiforum Előzmény | 2008.01.02. 05:31 - #1

 
Bőrünkre megy a játék
 
Észrevételek a tervezett új iskoláról
 
 
Nehezen fogok hozzá írásom összeállításához, mivel információim az új iskola megépítéséről, finoman szólva, hiányosak. Amikor Szolnoki Gábor az októberben megtartott fórumon tényként közölte, hogy új iskolát szeretnének építeni a Benta melletti réten, azt hittem, hogy rosszul hallok. Nem is vettem komolyan, de amikor a Tárnokhír októberi száma néhány mondatban megerősítette ötletüket, kétségtelenné vált, a képviselő-testület elvetette a sulykot. Úgy hallottam, a tervezésre, szakértői véleményezésre, valamint a pályázat megírására már ki is fizettek több mint 12 millió Ft-ot.
 
Kerestem az erre vonatkozó képviselő-testületi határozatot, de nem találtam. Lehet, hogy a képviselő-testület ebben az ügyben nem is hozott határozatot? Akkor ebben az ügyben ki döntött? A polgármester személyesen? Talán Rozbora Andor vezetésével a településfejlesztési bizottság határozott így, majd pedig döntését követően a képviselő-testület tagjait csupán tájékoztatták? Ez utóbbit sugallja a Tárnokhír.
Talán tudatos volt a titkolódzás? Szoloszka István többször kérte a képviselő-testület és a bizottságok határozatait, a mai napig vajon miért nem kapta meg?
 
Az új iskola tervezett helyszíne a 013/46 hrsz.-ú réten lesz, a Nokia-torony közelében. Ma Molnár József lakása és telephelye mellett, egy keskeny földúton lehet megközelíteni. Ott van az önkormányzatnak mintegy 8 ha ingatlana. Ezen a területen van a „Sportcentrum”, valamint a mellette fekvő területhez fűződik néhány tárnoki személy telekalakítási elképzelése is.
 
A teljes terület árvíz- és belvízveszélyes helyen van, amely a Benta-patak legfontosabb és legnagyobb árvízi tározója. Szüksége is van rá a községnek, hiszen a várhatóan egyre gyakoribb és hevesebben lezúduló csapadéktól csak ennek segítségével védhetők meg a Benta két oldalán a mély területre épült lakóházak.
 Fel lehet ugyan tölteni az iskola megépítéséhez szükséges 1,5-2 ha területet, amelyhez véleményem szerint átlagosan 1-1,5 m töltés kell, de kérdés, hogy mikor lehet majd arra biztonsággal épületet, aszfaltozott felületeket, utakat építeni? Természetesen építészetileg mindent meg lehet oldani, de milyen áron? A jobb megközelítés érdekében pedig feltétlenül meg kell építeni a Vereckei utat a Dózsa György úttól legalább a Hazatérők útjáig, a Fő utcát a Kissor folytatásában a Vereckei útig, az Iskola utcát a Berki útig, valamint egy Benta-hidat is a Nyáricskánál, különben a Benta-patak jobb partján álló településrészről csak nagy kerülővel lehet majd megközelíthető az új iskolát.
 
A tervezett iskolaépület távol esik Tárnokliget mai központjától, az állomástól, az üzletektől, óvodáktól, egészségháztól, a műfüves pályától, valamint a ligeti lakóépületek nagy részétől is. Egyszóval megközelítése minden szempontból körülményesebbé válik.
 
Az iskola felett ott áll majd egy mobil átjátszó állomás, a Nokia-torony. Igaz, létesítésekor a beruházók hivatalosan is dokumentálták, hogy a sugárzás azon a helyen emberre veszélyes hatással nem lehet, hiszen több száz méterre van a lakóépületekről. Mi lesz, ha mellé építünk egy iskolát, netán egy kulturális központot? Mi lesz, ha a torony az igények fejlődésével egy nagyobb vagy más típusú sugárzást bocsát ki, esetleg rátelepül még egy vagy több átjátszó? Értesülünk-e róla? Ma mindannyian egyre jobban félünk a nem vagy alig érzékelhető környezeti károsításokról, de természetesen még jobban féltjük gyermekeinket Tudja-e vajon a Nokia, hogy a közelében épületeket terveznek, amelyek tele lesznek vasszerkezetekkel?
 
Mi lesz a felújított Rákóczi úti és a felújítás előtt álló Iskola utcai iskolákkal? Egy könnyedén kiejtett mondattal azt a választ kaptam, hogy majd eladjuk őket. Úgy tudom, a vagyonértékelés már meg is történt. A kettőt együtt, úgy hallottam, kb. 700 millió Ft értékre becsülték. Ki fogja megvenni? Ki vesz ma iskolaépületet pont Tárnokon? Azt is hallottam, az érdi szakmunkásképző települ ide, mert állítólag Érd önkormányzata meg szeretne szabadulni tőle. Vajon Érd fizetni fog ezért? Talán meg fogja venni?... Amennyiben nem, akkor ki? ……………………….
 
Úgy hallottam, az új iskola beruházási költségét 1,2 milliárd Ft-ra kalkulálták, amelyet EU támogatással valósítanának meg. A megépítésre kiírt EU pályázat maximális összege 500 millió Ft lehet, amelyből az önkormányzatnak 10% önrészt (50 millió Ft) kell vállalnia. Az 500 millió Ft feletti költséget (700 millió Ft) pedig teljes egészében az önkormányzatnak kell biztosítania. Tehát az új iskola önkormányzati önrésze 750 millió Ft lenne, ha a beruházás a tervezett költségen belül marad, és időben átadásra is kerül úgy, hogy megfelel az EU által elfogadott követelményeknek és a szigorú elszámolásnak.
 
Tudott, hogy az EU támogatással létesült beruházások utófinanszírozással valósulhatnak meg, tehát a hivatalos átadásig minden költséget önkormányzatunknak kell majd állnia. Természetesen a bankok segíthetnek majd a finanszírozásban, de kőkemény feltételekkel, hiszen a beruházás megvalósulása végleges költségeinek alakulása, esetleg elhúzódása kockázatokat rejt. Ez azt is jelenti, hogy az építés során az 1,2 milliárd Ft-nak rendelkezésre kell állnia, amelynek támogatott részét (450 millió Ft) később, általában hosszú szakértői és pénzügyi procedúra után kapjuk csak meg.
 
Remélem, a döntéshozók nem felejtették el, hogy jelentős összegeket kell majd fordítani a község csatornázására, az ár- és belvízvédelem további kiépítésére, a csapadékvíz elvezetésére, valamint a falusi óvoda felújítására. Remélem azt sem hagyják figyelmen kívül, hogy elkötelezték magukat egy szociális bérlakás megépítésére a Hazatérők útján. Ennek az önrészét, 50 millió Ft-ot, szintén banki hitelből kívánják finanszírozni, amelyhez még 3 db, legalább 30 millió Ft értékű önkormányzati telekkel járul hozzá községünk lakossága.
 
Nem láttam, nem tudom, mit foglal magába az új létesítmény terve, pedig már a tervezés nyár közepe óta folyik, s a pályázatot rövidesen be is kell majd adni. Vagy talán már be is adták? A polgármester úr által sokat hangoztatott nyilvánosság szerint Tárnok lakossága megérdemelte volna, hogy legalább a létesítmény paramétereit leközöljék a Tárnokhírben, és az oly sok hangzatos fórum mellett e mindannyiunkat érintő, bőrünkre menő dolog is            megérdemelt volna legalább egy fórumot.
 
Nem titkolom, én ezzel a döntéssel nem értek egyet, mi több, kalandor határozatnak tartom. Mi lett volna ennek az alternatívája?
A Rákóczi úti alsó tagozatos 8 tantermes iskola, a hozzá kapcsolódó létesítményekkel, rendben van. Terveztük továbbá az Iskola utcai felső tagozatos 8 tantermes iskola felújítását, egy emeletráépítést, ahol újabb 8 tanterem kialakítására lett volna lehetőség. A tervben szerepelt egy új ebédlő és egy új konyha is. A kiviteli tervek 2006 tavaszára elkészültek. A terv az akkori árakon bruttó 350 millió Ft költséggel számolt, amelyből akkor még 15 % lett volna az önrész. Az általunk tervezett elképzelés szerint a jelenlegi helyen 24 tanterem állna a község rendelkezésére. Úgy hallottam, az új iskolában is 24 tanterem lesz!
A beruházás természetesen új tornaterem megépítésével nem kalkulált, amit saját erőből, ép ésszel felvállalni ma sem lehet. Megvalósításának és működtetésének költségeit a nálunk jóval nagyobb érdi önkormányzat sem tudja költségvetéséből fedezni. Amennyiben figyelembe vesszük az inflációt, valamint néhány új kiegészítő felújítást, a termek felszerelését, stb. az EU által finanszírozott 500 millió Ft-os összegbe ma is beleférnénk, és a legújabb feltételek szerint 10 %-os, azaz 50 millió Ft önkormányzati önrésszel meg lehetne teremteni, nem pedig 750 millióval! Azt hiszem önkormányzatunknak soha ilyen kedvező lehetősége nem volt, és nem lesz!
 
Nyilván, valamilyen szálon az új iskola építése összefügg az önkormányzat 1,5 milliárd Ft-os kötvény tervezett kibocsátásával (20 éves lejáratú kölcsönnel), hiszen a meglévő iskolaépületek sikertelen értékesítése esetén hozzá kell majd nyúlni. Remélem, a döntéshozók átérzik annak a súlyát, hogy a fenti kölcsönt kőkeményen vissza kell majd fizetni a kötvényt finanszírozó banknak kamatos kamataival együtt, nekünk, a lakosságnak. Véleményem szerint ez a visszafizetés, a törlesztés időszakában legalább évente 200 millió Ft-tal meg fogja terhelni költségvetésünket! Én ebbe nem mertem volna belevinni az általam vezetett képviselő-testületet, de azt hiszem, nem is tudtam volna.
 
Úgy gondolom, ez a felelőtlen, átgondolatlan beruházás párját ritkítja, amelynek beláthatatlan következményei a lakosságot fogják sújtani.
 
Ezek után már kérdezni is csak óvatosan merek: Mikor és hol láthatnánk az építési terveket? Meg lehet-e tekinteni a pályázatot? Mi lesz, ha nem nyerünk a pályázaton? Mire akarja/fogja/tervezi költeni a képviselő-testület az 1,5 milliárd Ft-ot? Mi lesz, ha a bankok, kellő biztosíték hiányában nem folyósítják a kért összeget? 
 
Dr. Gergely István
 
 
 
 
 
 
   
 

[1-1]

 

THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!